TEHNICI DE SHIATSU SI STRETCHING partea a II a

T E H N I C I    D E    S H I A T S U    S I    S T R E T C H I N G

p a r t e a    a    I I  –  a

 

3. REGIUNEA UMERILOR SI MEMBRELE SUPERIOARE

 

REGIUNEA SUPRASCAPULARA (DE DEASUPRA OMOPLATULUI)

Shiatsu

In cazul umerilor, punctele pentru aplicarea tratamentului shiatsu se afla pe „muchia’ umerilor, langa cel mai de jos dintre cele patru puncte cervicale (figurile 1 si 2),

null

in regiunea muschilor trapez, ridicator al scapulei si supraspinos (figurile 3 si 4).

null

Apasarea exercitata cu buricele aratatorului, degetului mijlociu si inelarului mainii drepte trebuie sa fie puternica si indreptata spre centrul trunchiului, la inaltimea diafragmei (figurile 5 si 6).

null null

Fiecare presiune trebuie sa dureze cinci secunde. Repetati de trei ori. In continuare, apasati in acelasi fel punctul suprascapular de pe umarul drept cu buricele aratatorului, degetului mijlociu si inelarului mainii stangi.

Regiunea unde este situat punctul suprascapular trebuie sa sustina greutatea gatului si a capului. Acest lucru atrage dupa sine tensionarea grupelor musculare din zona, ceea ce, la randul sau, duce la tensionarea si rigiditatea umerilor (figura 7).

null

Stretching

Pentru a intinde zona umarului, inclinati capul spre dreapta. Prindeti pe la spate incheietura mainii stangi cu mana dreapta si trageti in jos. Mentineti intinderea respectiva timp de zece secunde (fig. 8).

null

Acest exercitiu intinde bine zonele cervicala si scapulara si relaxeaza muschii aferenti. Aduceti din nou capul in pozitia initiala. Repetati de trei ori. Dupa aceea, executati acelasi exercitiu pentru partea stanga.

Stretching si contractie

Lasati-va bratele sa atarne, in mod natural, indepartandu-le usor de corp. Mentinand aceasta pozitie, trageti ambele brate in jos (fig. 9).

null

Apoi, fara sa modificati pozitia bratelor, ridicati umerii cat mai sus, pentru a contracta muschii (fig. 10). Ramaneti asa cinci secunde. Repetati intinderea si contractia de trei ori.

null

Efecte

In afara faptului ca inlatura rigiditatea muschilor cauzata de oboseala, acest exercitiu remediaza rigiditatea patologica a muschilor, provocata de tulburari ale organelor interne, survenita prin mecanismul numit reflex cutaneo-visceral. Presiunea shiatsu aplicata la suprafata corpului stimuleaza actiunea reflexa, regland functiile organelor interne, astfel:

— In regiunea suprascapulara stanga: pentru inima, stomac, pancreas, rinichiul stang, colonul descendent si colonul sigmoid.

— In regiunea suprascapulara dreapta: pentru ficat, vezica biliara, rinichiul drept, colonul ascendent.

ARTICULATIA UMARULUI

Shiatsu

Articulatia situata intre humerus si omoplat, numita articulatie universala, are cea mai larga raza de miscare, comparativ cu celelalte articulatii ale corpului (fig. 11).

null

De ea se leaga numerosi muschi, printre care se numara si muschiul deltoid, care da rotunjime umerilor (fig. 12).

null

Contractia partii anterioare a muschiului deltoid si a celui coracobrahial permite flexia si ridicarea bratului (fig. 13).

null

Tratamentul shiatsu se aplica pe muschiul deltoid, mai intai pe cele trei puncte situate in zona anterioara a deltoidului umarului stang, cu degetul mare al mainii drepte. Varful degetului mare este indreptat in sus, iar presiunea este exercitata in jos, timp de trei secunde. Pentru muschiul coracobrahial, ea este exercitata asupra celor patru puncte din regiunea axilara a bratului stang, cu degetul mare, in acelasi fel. Fiecare presiune dureaza trei secunde. Apoi, ambele proceduri se executa si pentru bratul drept. (In continuare, sunt date explicatii numai pentru partea stanga, dar nu uitati ca TOATE PROCEDURILE SHIATSU TREBUIE SA FIE REPETATE SI PE PARTEA DREAPTA.)

Abductia bratului este efectuata de catre partea centrala a deltoidului si de catre muschii supraspinosi (figurile 14 si 16).

null null

Tratamentul shiatsu se aplica asupra celor trei puncte care se gasesc in regiunea stanga suprascapulara si transversal pe muschiul supraspinos, cu ajutorul buricelor aratatorului, degetului mijlociu si inelarului mainii drepte. Dupa aceea, o presiune similara se exercita si asupra punctelor din regiunea centrala a muschiului deltoid. Repetati fiecare presiune de trei ori si apoi efectuati aceeasi procedura, de data a-ceasta cu mana stanga, asupra umarului drept.

Flexia orizontala (sau rotatia spre interior) a bratului este controlata de partea posterioara a muschiului deltoid (figurile 15 si 16).

null null

Veti apasa fiecare punct dintre cele trei, de sus in jos, timp de trei secunde. Se repeta de trei ori. Extensia orizontala (sau rotatia spre exterior) a bratului este controlata de muschiul marele pectoral (figurile 17 si 18).

null null

Tratamentul shiatsu se efectueaza mai intai cu degetul mare al mainii drepte, care apasa pe rand cele trei puncte ce coboara in diagonala pe fosa deltopec-torala. Presiunea dureaza trei secunde; se repeta de trei ori. In continuare, opriti-va asupra celor trei siruri alcatuite din cate patru puncte. Primul sir incepe langa stern, merge pana sub clavicula si se extinde pana la fosa deltopectorala. Apasati fiecare punct timp de trei secunde cu degetul mare al mainii drepte; repetati de trei ori. Celelalte doua siruri de puncte sunt situate sub primul, in spatiile dintre cele doua perechi de coaste urmatoare. Presiunea exercitata asupra tuturor acestor puncte va contribui la imbunatatirea performantelor deltoidului si ale muschiului marele pectoral.

Rotatia spre interior a articulatiei umarului, realizata prin intinderea bratului drept lateral, la inaltimea umarului, mentinand aceeasi inaltime si aducand cotul spre interior intr-un unghi de 90° (fig. 19), este controlata de muschiul sub-scapular si de muschiul marele rotund (fig. 20).

null null

Tratamentul shiatsu se efectueaza pe o linie descendenta, in diagonala, asupra celor trei puncte amplasate pe muschiul marele rotund, care este situat sub omoplat. Pentru a aplica aceasta presiune, duceti mana dreapta la spate, dedesubtul subsuoarei stangi. Cu buricele aratatorului, degetului mijlociu si inelarului, apasati timp de trei secunde fiecare dintre punctele respective; repetati de sase ori (fig. 21).

null

Apasati muschiul marele rotund pana in profunzime, deoarece muschiul subscapular este situat sub acesta si, ca atare, nu poate fi presat direct.

La randul ei, rotatia spre exterior, ce reprezinta opusul celei spre interior este controlata de muschiul infraspinos si de muschiul micul rotund (fig. 22).

null

La fel ca in cazul exercitiului anterior, pentru a efectua tratamentul shiatsu asupra acestor muschi, duceti mana dreapta spre spate, pana sub subsuoara stanga. Puneti buricele aratatorului, degetului mijlociu si inelarului pe partea de sus a humerusului. Pe muschiul subspinos, care se intinde peste scapula, sunt amplasate trei puncte. Apasati fiecare punct de trei ori, timp de cate trei secunde (fig. 23).

null

Apoi, in acelasi fel, apasati pe rand cele trei puncte situate pe muschiul rotund mic, cate trei secunde fiecare. Boala cunoscuta sub numele de periartrita scapulohumerala, care apare o data cu varsta mijlocie, impiedica rotatia exterioara si face dificila tinerea unui pieptene in mana dreapta si pieptanarea parului dinspre zona temporala catre cea occipitala.

Stretching

Simultan, aduceti ambii umeri in fata, cat mai mult posibil (fig. 24).

null

Mentineti aceasta pozitie timp de cinci secunde. In continuare, trageti umerii in spate, cat mai mult posibil. Mentineti aceasta pozitie timp de cinci secunde. Repetati de trei ori. Dupa aceea, rotiti ambii umeri simultan spre fata, cu o rotatie cat mai larga (fig. 25).

null

Repetati de cinci ori. Apoi rotiti umerii inapoi in acelasi fel. Repetati de cinci ori. In final, treceti la supraintinderea umerilor, intindeti bratul stang in sus, cu palma indreptata spre spate, iar bratul drept in jos, cu palma intoarsa in aceeasi directie (fig. 26).

null

In continuare, indoiti bratul stang in jos, iar bratul drept in sus si apropiati cat mai mult varfurile degetelor de la ambele maini (figurile 27 si 28).

null null

Daca aveti posibilitatea, uniti-le (figurile 29 si 30).

null null

Acest exercitiu duce la rotirea simultana a bratului stang spre exterior si a bratului drept spre interior. Repetati miscarea inversand pozitia bratelor.

Efecte

Acest exercitiu diminueaza rigiditatea umerilor si amelioreaza periartrita scapulohumerala.

BRATUL

Ca si pana acum, aplicatiile shiatsu si stretching sunt date numai pentru partea stanga. Atunci cand terminati exercitiul pe partea stanga, treceti la partea dreapta.

Shiatsu

Grupul de muschi de pe fata interna a bratului permite indoirea cotului, iar grupul extern intinderea lui. Pe partea interna a bratului stang, de la axila pana la fosa cubitala, pe bicepsul brahial si pe muschiul brahial exista sase puncte de tratament shiatsu (fig. 31). Cu degetul mare al mainii drepte apasati fiecare din aceste puncte de trei ori, timp de cate trei secunde (figura 32).

null

Pe partea exterioara a bratului exista sase puncte shiatsu localizate in partea centrala a muschiului deltoid, de-a lungul tricepsului brahial, pana la cot se afla alte sase puncte de tratament shiatsu (fig. 33). Apasati fiecare punct de trei ori cu degetul mare al mainii drepte, timp de cate trei secunde (fig. 34).

null

Stretching

Prindeti cotul stang cu mana dreapta si trageti-l in jos, intinzand simultan muschii biceps si triceps brahiali (fig. 35).

null

Bratul este intins in mod firesc, fara a fi incordat. Trageti in jos, timp de cinci secunde, apoi relaxati mana dreapta, permitand bratului sa revina in pozitia normala. Repetati de trei ori.

COTUL

Shiatsu

Bratul stang sta paralel cu corpul, in pozitie fireasca, dosul palmei fiind intors in afara; tratamentul shiatsu se aplica pe partea exterioara a articulatiei cotului. Cele trei puncte shiatsu sunt amplasate in diagonala, de sus in jos, pornind de la olecran (fig. 36). Tinand degetul mare al mainii drepte ridicat in sus, iar celelalte degete petrecute in jurul cotului, pentru sprijin, apasati fiecare dintre aceste puncte de trei ori, timp de cate trei secunde fiecare (fig. 37)

null

Tratamentul shiatsu se aplica in fosa cubitala, in trei puncte situate pe o linie orizontala, incepand cu partea interioara si mergand spre exterior (fig. 38). Apasati fiecare punct cu degetul mare al mainii drepte (indreptat spre exterior) de cate trei ori, timp de cate trei secunde (fig. 39).

null

In sfarsit, indoind cotul stang, acoperiti cu palma dreapta olecranul si rotiti-o de zece ori in directia acelor ceasornicului (fig. 40). Fiecare rotatie trebuie sa dureze o secunda. Repetati de trei ori.

Stretching

Intindeti bratul stang cu palma in sus. Prindeti articulatia acesteia cu mana dreapta — tinand degetul mare dedesubt, iar cele patru degete in jurul articulatiei — si trageti inainte, cu o usoara inclinatie in jos. Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi relaxati treptat mana (fig. 41). Repetati de trei ori.

null

ANTEBRATUL

Shiatsu

Intindeti bratul stang, cu palma indreptata in sus. Pe partea interioara a antebratului, exista trei siruri a cate 8 puncte de tratament shiatsu (fig. 42). Ele pornesc imediat sub fosa cubitala, mergand spre articulatia mainii. Cu degetul mare indreptat spre articulatia mainii si cu celelalte patru degete asezate in spatele bratului ca sprijin, presati fiecare punct de trei ori, timp de cate trei secunde. Presiunea este indreptata usor spre articulatia mainii fig. 43).

null null

Pentru a aplica tratamentul shiatsu pe partea exterioara a antebratului, tineti bratul stang paralel cu corpul, in pozitie fireasca, dosul mainii fiind indreptat in afara. Presiunea se exercita asupra muschilor extensori, ce se intind de la degetul mijlociu pana la cot (fig. 44). Primul punct este situat pe tendonul muschiului extensor comun al degetelor — acesta poate fi localizat prin flexarea ce-

null

lor patru degete, facand vizibila miscarea muschiului. O presiune puternica asupra acestui punct afecteaza nervul radial deasupra radiusului si provoaca durere. Tinand degetul mare indreptat spre cot, in vreme ce celelalte patru sunt petrecute in jurul bratului, pentru sprijin, apasati pe rand cele opt puncte care merg de la tendo-nul muschiului extensor comun al degetelor catre articulatia mainii — de trei ori cate trei secunde, pentru fiecare (fig. 45).

null

Stretching

Intindeti antebratul stang, tinand palma orientata in jos. Cu degetul mare al mainii drepte plasat pe dosul palmei si cu celelalte patru degete la baza degetelor mainii stangi, ca sprijin, intindeti grupul muschilor flexori, indoind degetele spre spate (dorsiflexie; fig. 46). Mentineti pozitia timp de zece secunde, apoi relaxati bratul. Repetati de trei ori.

null

Pentru a intinde partea exterioara a antebratului, adoptati aceeasi pozitie; apoi, in vreme ce, cu palma orientata in jos, plasati cele patru degete ale mainii drepte pe suprafata dorsala a articulatiei mainii stangi, iar degetul mare drept pe suprafata palmara a articulatiei, ca sprijin, flexati mana complet spre interior (fig. 47). Acest exercitiu intinde muschii extensori. Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

null

ARTICULATIA MAINII SI DEGETELE

Tratamentul shiatsu si stretching-ul pentru degete se executa conform explicatiilor date in partea privind incalzirea mainii. Aceste proceduri pot fi efectuate inainte de a se trata alte parti ale corpului.

Intinderea membrelor superioare

null

Incrucisand degetele ambelor maini, intindeti bratele inainte. Rotiti mainile spre stanga (figurile 48 si 49), articulatia mainii servind drept pivot al miscarii. Aceasta miscare produce simultan pronatia mainii drepte si supinatia mainii stangi. Apoi rotiti mainile spre dreapta (fig. 50). Fiecare rotatie dureaza cinci secunde. Mai intai rotiti spre stanga, apoi spre dreapta; repetati de trei ori fiecare exercitiu.

Ridicati bratele deasupra capului, cu palmele in sus si degetele incrucisate si intindeti-le in sus (fig. 51). Relaxati tot corpul cu exceptia bratelor si nu-i permiteti sa participe la intindere. Fiecare intindere trebuie sa dureze zece secunde; repetati de trei ori.

null

Tinand in continuare degetele incrucisate, coborati bratele pana la orizontala. Din aceasta pozitie, intindeti-le mult inainte (fig. 52). Ramaneti asa zece secunde; repetati de trei ori.

null

Apoi, cu degetele incrucisate si intoarse spre interior, intindeti ambele maini in spate si ridicati-le la orizontala, in masura posibilitatilor. Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde si repetati; trei ori (fig. 53).

null

Efectele tratamentului shiatsu si ale stretching-ului asupra membrelor superioare

Se pot obtine efecte pozitive in cazuri de nevralgie brahiala, de dureri in articulatia cotului, de asa-numitele „cot de jucator de tenis’, de crampa scriitorului, de boala lui Raynaud, de raceala a degetelor, de paralizie a membrelor superioare si de amorteala a mainilor.

* Reflexe cutaneo-viscerale

Tulburarile la nivelul organelor interne si al vaselor se reflecta prin rigidizarea regiunilor mainii unde se manifesta reflexele cutano-viscerale. Prin urmare, aplicarea tratamentului shiatsu in aceste puncte stimuleaza reflexele in organele respective, reglandu-se astfel functionarea lor.

null

Mana dreapta (fig. 54)

Degetul mare – plamani

Indexul – ficatul, vezica biliara, ochii

Degetul mijlociu – intestinul gros si intestinul subtire

Degetul inelar si degetul mic – inima, rinichii, vezica urinara

Centrul palmar – diafragma

Mana stanga (fig. 55)

Degetul mare – plamani

Indexul – stomacul, pancreasul, ochii

Degetul mijlociu – intestinul gros si intestinul subtire

Degetul inelar si degetul mic – inima, rinichii, vezica urinara

Centrul palmar – diafragma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s