TEHNICI DE SHIATSU SI STRETCHING partea a III a

T E H N I C I    D E    S H I A T S U    S I    S T R E T C H I N G

p a r t e a    a    I I I  –  a

4. MEMBRELE INFERIOARE

Ca de obicei, explicatiile sunt date numai pentru partea stanga. Reamintim faptul ca acelasi tratament trebuie aplicat si pe partea dreapta.

REGIUNEA ANTERIOARA A COAPSEI

Shiatsu

Tratamentul shiatsu pentru coapsa stanga anterioara se incepe in regiunea inghinala, in locul unde piciorul se leaga de trunchi (figurile 1 si 2).

null null

Deoarece prin aceasta regiune trec artera femurala si nervul femural, daca ea este apasata se stimuleaza atat circulatia, cat si functia nervilor. Aplicata cu zona tenara a mainii stangi, presiunea este indreptata spre interior si dureaza cinci secunde (fig. 3). Repetati de trei ori.

null

In continuare, apasati de trei ori, timp de cate trei secunde, cele zece puncte care pornesc direct de la spina iliaca anterosuperioara (situata oblic deasupra regiunii inghinale) si se intind de-a lungul muschiului cvadricepsul femural, pana aproape de genunchi (fig. 2). Aplicati presiunea cu ambele degete mari, tinandu-l pe cel drept deasupra celui stang, in vreme ce celelalte patru degete ale fiecarei maini sunt petrecute in jurul coapsei, pentru sprijin (figurile 4 si 5). Cvadricepsul femural intinde genunchiul si ridica gamba.

null

Stretching

Intindeti cvadricepsul femural, stand in pozitie verticala, puneti mana dreapta pe o masa sau pe un alt obiect de aceeasi inaltime pentru sprijin si ridicati piciorul stang spre spate, pana cand calcaiul atinge fesa. Apoi, apucand piciorul, de la baza degetelor, cu mana stanga, trageti-l in sus (fig. 6).

null

Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi coborati piciorul in pozitia initiala. Relaxati-va putin, inainte de a repeta miscarea. Repetati de trei ori.

REGIUNEA INTERNA A COAPSEI

Shiatsu

Pentru tratarea partii interne a coapsei, indoiti genunchiul stang si rasuciti-l in afara. Cu degetele mari suprapuse (degetul mare stang dedesubt), apasati fiecare dintre cele zece puncte situate de-a lungul liniei centrale a suprafetei interne a coapsei, pornind de sub regiunea inghinala si mergand pana aproape de genunchi (fig. 7). Presiunea trebuie exercitata timp de trei secunde asupra fiecarui punct si repetata de trei ori. Acest tratament shiatsu este util pentru muschii adductori, care trag partea interna a coapsei spre interior.

null

Stretching

Din pozitia asezat cu picioarele intinse, lipiti talpile picioarelor si trageti calcaiele spre interior, cat mai mult posibil. Tinand cate o mana pe fiecare coapsa, in apropierea genunchilor, apasati puternic si lent in jos, pentru a aduce coapsele pe podea (fig. 8). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi reduceti presiunea. Repetati de trei ori.

null

ARTICULATIA COXOFEMURALA

Shiatsu

Sub spina iliaca anterosuperioara, la o distanta de aproximativ zece centimetri, in diagonala, pe linia centrala a coapsei se afla marele trohanter al femurului (figurile 9 si 10).

null

Tratamentul shiatsu pentru articulatia coxofemurala incepe de aici. Apasand cu palma mainii stangi marele trohanter, indoiti piciorul si ridicati genunchiul stang la inaltimea articulatiei coxofemurale. Din aceasta pozitie, leganati piciorul, de la genunchi in jos, la dreapta si la stanga (fig. 11), realizand astfel o rotire a articulatiei coxofemurale spre interior si spre exterior. Daca exista o rigiditate sau o alta afectiune la nivelul respectivei articulatii, aceasta rotire nu va fi executata usor.

null

Multi muschi se insera pe marele trohanter. Pentru tratarea lor, dupa ce s-a aplicat presiunea asupra marelui trohanter (de trei ori, timp de cate cinci secunde), apasati cu degetul mare asupra fiecaruia din cele sase puncte din jur (in directie contrara acelor ceasornicului), de trei ori, timp de cate trei secunde (figurile 12 si 13).

null null

Apoi presati de sus in jos si oblic, pe articulatia coxofemurala, cele trei puncte situate pe muschiul fesier mijlociu si cele patru puncte de pe muschiul marele fesier – de trei ori, timp de cate trei secunde, pentru fiecare punct (fig. 14).

null

Stretching

Stand in picioare, cu mana dreapta sprijinita de o masa sau de perete, ridicati piciorul stang in fata, la o inaltime cat mai mare. Apoi descrieti incet un cerc, mutand mai intai piciorul din fata spre lateral si apoi invers (fig. 15). Dupa aceea, aduceti din nou piciorul in fata si puneti-l jos. Intinderea completa dureaza cinci secunde. Repetati de trei ori. Piciorul trebuie sa fie ridicat cat mai sus cu putinta, iar genunchiul sa nu fie indoit in timpul rotirii spre spate. Dupa ce terminati, reluati exercitiul, de data aceasta pornind de la spate spre fata. Repetati de trei ori, timp de cate cinci secunde pentru fiecare intindere.

null

REGIUNEA LATERALA A COAPSEI

Shiatsu

Asezati-va pe jos, cu ambele picioare intinse. Apasati pe rand cele zece puncte amplasate pe linia centrala a partii externe a coapsei, care pornesc imediat de sub marele trohanter (fig. 16). Presiunea este indreptata spre centrul coapsei, fiind exercitata cu ambele degete mari, cu varfurile apropiate, dar nu suprapuse, si cu celelalte degete ale ambelor maini sustinand piciorul (fig. 17).

null null

Fiecare apasare dureaza trei secunde; se repeta de trei ori. Acest tratament actioneaza asupra muschiului tensor al fasciei lata si a tendonului iliotibial.

Stretching

Stand pe un scaun picior peste picior, cu coapsa stanga peste coapsa dreapta, incrucisati degetele ambelor maini si puneti-le pe partea exterioara a genunchiului stang. Trageti spre dreapta, pentru a intinde coapsa stanga (fig. 18). Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

null

GENUNCHIUL

Shiatsu

Deasupra genunchiului si acoperind rotula, se afla tendonul muschiului cvadricepsul femural. Sub rotula, se gaseste tendonul rotulian (fig. 19). Acesti muschi si aceste tendoane intind genunchiul si misca piciorul de la genunchi in jos (gamba).

null

Atunci cand se acumuleaza oboseala, genunchiul devine rigid, iar indoirea lui dureroasa. Un tratament shiatsu temeinic confera mobilitate articulatiei si stimuleaza secretia lichidului sinovial necesar pentru miscarea sa libera. In acest scop, asezati-va pe jos, cu ambele picioare intinse in fata. Indoiti genunchiul stang, ridicandu-l usor de pe podea. Apasati punctele din jurul articulatiei genunchiului, incepand cu cele trei puncte de sub genunchi si lucrand din exterior spre interior, cu ambele degete mari apropiate, dar nu suprapuse, in vreme ce fixati celelalte degete de la ambele maini pe fosa poliptee, ca sprijin (figurile 20 si 21). Fiecare punct este apasat timp de trei secunde. Apoi, aplicati presiunea asupra celor trei puncte de deasupra genunchiului, tot din exterior spre interior. Repetati ambele presiuni de trei ori.

null

In continuare, tinand degetele unite, puneti palma stanga deasupra genunchiului, iar pe cea dreapta deasupra mainii stangi (fig. 22) si executati o presiune circulara cu palma spre interior si apoi spre exterior – de zece ori pentru fiecare tip, cate o rotatie pe secunda. Este important ca presiunea sa nu fie puternica, iar palma sa se roteasca usor, ca si cum ar trage genunchiul in sus, spre ea.

Stretching

Pentru a intinde genunchiul, stati pe piciorul drept si indoiti genunchiul stang. Tineti glezna piciorului stang cu mana stanga si trageti, pana cand calcaiul stang atinge fesa stanga. Apoi, simultan, impingeti genunchiul stang cu mana dreapta si trageti glezna stanga cu mana stanga (fig. 23). Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

null

REGIUNEA ANTEROLATERALA A GAMBEI

Shiatsu

Asezati-va fie pe jos, cu picioarele intinse, fie pe un scaun. In ultimul caz, puneti un alt scaun in fata dumneavoastra si plasati pe el talpa piciorului stang. Rasucind usor genunchiul stang spre interior, aduceti-i spre genunchiul drept, care serveste drept sprijin, si intoarceti regiunea anterolaterala a gambei in sus (figurile 24 si 25).

null null

Primul punct de tratament shiatsu din aceasta regiune este amplasat cam trei centimetri sub punctul de proiectie al tibiei, chiar sub genunchi (fig. 26).

null

Apasati ferm acest punct, timp de cinci secunde, cu ambele degete mari, cel stang aflandu-se dedesubt, in timp ce restul degetelor sunt plasate in jurul gambei, pentru sprijin. Presiunea trebuie dirijata spre tibie. Repetati de trei ori. Deoarece acest exercitiu afecteza nervul peronier profund, e posibil sa va provoace o durere acuta. Continuati presiunea asupra celorlalte cinci puncte, care merg pana la glezna (fig. 27). Fiecare presiune dureaza trei secunde. Repetati de trei ori.

null

GLEZNA, SUPRAFATA DORSALA A LABEI SI DEGETELE PICIORULUI

Shiatsu

Partea anterioara a gleznei este regiunea prin care trec tendoanele muschilor extensori, care sunt legate de degetele piciorului. Recurgand la tratamentul shiatsu, se elimina rigiditatea articulatiei gleznei si se usureaza extensia degetelor. Presiunea se exercita cu ambele degete mari, care se ating, dar nu se suprapun. Celelalte degete ale ambelor maini apuca laba piciorului, pentru sprijin. Pornind de la maleola externa spre maleola interna, apasati pe rand cele trei puncte (figurile 28 si 29), timp de cate trei secunde pentru fiecare.

null null

Pe suprafata dorsala a labei piciorului, apasarea shiatsu se exercita asupra celor patru puncte situate intre oasele metatarsiene, intre degetul mare si urmatorul, asupra celor patru dintre degetul al doilea si al treilea, asupra celor patru dintre degetul al treilea si al patrulea si asupra celor patru dintre degetul al patrulea si cel mic (fig. 30).

null null

Sirul de puncte incepe la baza degetelor. Pentru a efectua tratamentul, apucati cu degetele mainii stangi degetele piciorului stang, ca in fig. 31. Cu degetul mare al mainii drepte, aplicati presiunea pornind de la baza degetelor si mergand spre glezna. Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Pentru fiecare sir de puncte, tratamentul se repeta de trei ori.

Fiecare deget al piciorului stang este prins apoi intre degetul mare si indexul mainii drepte, care sunt folosite pentru a se aplica presiunea (fig. 32).

null

Cele trei puncte de pe fiecare deget se afla pe o linie care porneste de la baza si merge spre varf. Dupa aplicarea presiunii (timp de trei secunde pentru fiecare punct, trageti inainte, in ultimul punct, varful degetului, numai o secunda. Apasati toate cele cincisprezece puncte fara oprire; repetati toata seria de trei ori. In final, sprijinind glezna stanga cu palma stanga, puneti palma mainii drepte pe varfurile degetelor piciorului; miscati toate degetele ritmic, inainte si inapoi, pentru a efectua flexia in ambele sensuri a articulatiilor (fig. 33).

null

Stretching

Stand pe un scaun sau pe jos, cu ambele picioare intinse inainte, indoiti piciorul stang si aduceti partea laterala a gambei stangi peste genunchiul drept. Talpa piciorului stang este indreptata spre corp. Sprijinindu-va mana stanga pe genunchiul stang, apucati ferm laba piciorului cu mana dreapta (plasati degetul mare pe talpa, iar celelalte degete pe partea anterioara a labei) si trageti (fig. 34). Aceasta operatie intinde glezna, partea anterioara a labei piciorului si, concomitent, partea inferioara a gambei. Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

null

Apoi efectuati o intindere spre exterior din aceeasi pozitie, rasucind laba piciorului spre exterior (fig. 35). Rasucirea trebuie sa dureze zece secunde. Repetati de trei ori.

null

Pentru a efectua intinderea prin rasucire spre interior, apucati piciorul stang cu mana dreapta – de data aceasta, degetul mare se afla langa baza degetelor piciorului, iar celelalte patru degete pe talpa – si rasuciti laba piciorului spre interior (fig. 36). Exercitiul trebuie sa dureze zece secunde si sa fie repetat de trei ori.

null

In final, sprijinind glezna stanga cu mana stanga si tinand degetele piciorului stang cu mana dreapta, efectuati o intindere a degetelor rotindu-le spre interior, de zece ori; apoi, tot de atatea ori, le veti roti spre exterior (fig. 37).

null

REGIUNEA LATERALA A GAMBEI SI TALPA PICIORULUI

Shiatsu

Asezati-va pe jos sau pe un scaun, dupa care indoiti usor genunchiul si glezna piciorului stang. Puneti talpa piciorului stang jos, intr-o pozitie stabila. Cele zece puncte de tratament shiatsu de pe suprafata laterala a piciorului incep imediat sub capul peroneului si continua pana la maleola externa (fig. 38). Aplicati presiunea asupra fiecarui punct, timp de trei secunde. Apoi puneti genunchiul stang jos (daca stati pe jos) si intoarceti talpa in sus. Apasati pe rand, cu degetul mare al mainii drepte, toate cele cinci puncte – timp de trei secunde pentru fiecare -, incepand cu regiunea carnoasa de la baza degetului mare si continuand pe o linie oblica spre calcai (fig. 38). Repetati de trei ori presiunea pe suprafata laterala a gambei si pe talpa piciorului.

null

Muschii peronierul lung si peronierul scurt, care permit pronatia labei piciorului, sunt situati in zona laterala a piciorului si a talpii. Rigiditatea acestor muschi face ca greutatea corpului sa apese asupra partii externe a talpii, tulburand astfel echilibrul fizic si provocand oboseala. Tocirea in exces a partii exterioare a tocurilor de la pantofi, alunecarea in momentele cand suntem grabiti si tendinta de a cadea -toate acestea constituie simptome ale acestei stari. Atunci cand ne confruntam cu asemenea simptome, este bine sa efectuam un tratament shiatsu pe suprafata laterala a gambei, pentru a echilibra greutatea care apasa pe talpi si a stabiliza miscarea labei piciorului. Desi, in acest caz, este destul de dificil sa ne tratam pe noi insine, trebuie sa perseveram, deoarece neglijarea simptomelor mentionate mai sus poate duce la rigidizarea muschilor peronieri.

Stretching

Stati in picioare in fata unui perete. Plasati mana stanga pe perete, pentru echilibru. Indoiti genunchiul stang si aduceti calcaiul piciorului stang pana la fese, intorcand talpa in sus. Piciorul este tinut ferm, cu degetul mare de la mana dreapta pe talpa si celelalte patru degete pe partea anterioara a labei. Apoi efectuati exercitiul propriu-zis, rotind talpa piciorului spre exterior si intinzand gamba, in directia in care sunt indreptate degetele piciorului stang (fig. 39). Fiecare intindere trebuie sa dureze cincisprezece secunde; repetati de trei ori. Apoi, intr-un mod similar, rotiti talpa piciorului spre interior si intindeti gamba in directia in care sunt indreptate degetele piciorului stang.

null

Efectele tratamentului shiatsu si ale stretching-ului asupra suprafetelor anterioara si laterala ale gambei

Tratamentele respective sunt folositoare in cazuri de: mobilitate insuficienta, „picioare reci’, contractie a muschiului cvadriceps femural, artrita a genunchiului, hemiplegie, paralizie infantila, afectiuni ale articulatiei coxofemurale, reumatism, picioare tumefiate, picioare strambe, picioare in valgus sau in varus, echine si picioare de chinezoaica, boala beri-beri, tratare a urmarilor unor fracturi.

PUNCTELE NAMIKOSHI

Shiatsu

Aceste puncte, specifice sistemului de shiatsu numit Namikoshi, sunt in numar de doua, amplasate de ambele parti ale corpului, la cinci centimetri de spina iliaca anterosuperioara, pe o linie ce uneste spina cu osul sacru (fig. 40). Tratamentul shiatsu se aplica asupra acestor puncte cu degetele mari. Celelalte degete ale fiecarei maini sunt asezate pe partea anterioara a corpului, pentru sprijin, chiar sub spina iliaca anterosuperioara. Incepeti cu partea stanga, apasand puternic, in directia sacrului (fig. 41). Presiunea va dura cinci secunde. Repetati acelasi lucru in partea dreapta. Apasati alternativ, in stanga si in dreapta, in total de trei ori pe fiecare parte.

null null

Deoarece punctul Namikoshi este situat pe muschiul fesier mijlociu, presiunea exercitata asupra acestui muschi afecteaza nervul sciatic, prin intermediul nervului fesier superior, si provoaca o durere ascutita. Stimulul generat pe aceasta cale se extinde asupra partii posterioare a coapsei, asupra partilor anterioara si posterioara ale gambei si asupra degetelor picioarelor. Acestea, la randul lor, stimuleaza functia nervului sciatic, care este unul dintre cei mai grosi si mai lungi nervi periferici.

Efecte

Acest procedeu ajuta la tratamentul urmatoarelor: sciatica, constipatia, diarea, racirea picioarelor, incontinenta urinara nocturna, durerile menstruale, rigiditatea spatelui, crizele de lumbago, obstructia urinara, oboseala membrelor inferioare, reumatismul, boala beri-beri, carceii si amorteala picioarelor, impotenta si frigiditatea.

SUPRAFATA POSTERIOARA A COAPSEI

Shiatsu

Pentru efectuarea tratamentului shiatsu, fie va asezati pe jos, cu picioarele intinse si cu genunchiul stang (apoi cel drept) usor indoit, fie stati in picioare, cu piciorul stang (apoi cu cel drept) pus pe un scaun sau pe o masa joasa. Pe partea posterioara a coapsei exista trei randuri a cate zece puncte, fiecare pornind de la plica fesiera si ajungand pana la fosa poplitee (fig. 42).

null null null

Cu degetele mari ale mainilor sprijinite pe suprafata anterioara a coapsei, apasati fiecare punct al sirului central cu indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini – degetele se ating, fara sa se suprapuna (fig. 44). Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Repetati de trei ori.

Nervul sciatic trece prin aceasta regiune. De o parte si de alta a acestuia, se afla puternicii muschi flexori, care se intind pana la fosa poplitee (fig. 43). Acest grup de muschi creeaza de fapt fosa si indoaie genunchiul, aducand gamba inapoi spre partea posterioara a coapsei, ridicand laba piciorului pana la fesa. Tendoanele flexorilor pot fi palpate pe ambele parti ale fosei poplitee – pe partea laterala, tendonul muschiului biceps femural, iar pe partea mediana, tendoanele muschilor semitendinos si semimembranos.

Cu indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini, apasati apoi simultan sirurile de puncte laterale si mediane, incepand chiar de sub plica fesiera si mergand pana la fosa poplitee (fig. 42). Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Repetati de trei ori.

FOSA POPLITEE

Shiatsu

Utilizand aratatoarele, degetele mijlocii si inelarele, apasati simultan tendoanele de pe ambele parti ale fosei. Apoi, apropiind varfurile degetelor, apasati

null

si partea centrala (fig. 45). Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde. Repetati de trei ori. Daca aplicati tratamentul shiatsu asupra fosei poplitee, va veti fortifica genunchii si veti usura functionarea lor.

Stretching

Stand cu spatele la perete, sprijiniti fesele de el si intindeti inainte ambele picioare; apoi, apasati calcaiele pe podea si ridicati usor degetele picioarelor. Dupa ce ati reusit sa va echilibrati in aceasta pozitie, inclinati usor corpul inainte si, tinand bratele intinse, apucati ambele coapse strans cu mainile si apasati in jos (fig. 46). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori. In primul rand, conteaza sa va pastrati echilibrul cu ajutorul celor trei puncte de contact: fesele, genunchii si calcaiele, in vreme ce spatele, bratele si picioarele trebuie sa ramana intinse. Apoi, revenind in pozitie normala, puneti calcaiul piciorului stang pe un scaun sau pe o masa joasa. Mentineti piciorul intins si corpul stabil. Intindeti partea posterioara a coapsei si fosa poplitee prin asezarea palmelor ambelor maini pe coapsa, putin deasu-

null null

pra genunchiului si apasati in jos (fig. 47). Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

PARTEA POSTERIOARA A GAMBEI

Shiatsu

Asezati-va pe jos, cu picioarele intinse, sau stati pe un scaun; indoiti-va genunchiul stang si aplecati-l in afara. Puneti usor glezna stanga peste piciorul drept, intorcand astfel gamba stanga spre dumneavoastra. Partea posterioara a gambei este formata din trei muschi principali: gastrocnemianul lateral, gastrocnemianul medial si solearul; acestia, laolalta, sunt cunoscuti sub numele de triceps sural. Ei sunt legati de calcai prin tendonul lui Ahile (fig. 43). Acest triceps sural permite flexia plantara a gambei piciorului si ridicarea pe varfuri. Pentru a efectua tratament shiatsu in zona respectiva, plasati mana stanga pe genunchiul stang. Apasati cu varful degetului mare al mainii drepte pe fiecare dintre cele opt puncte aliniate pe centrul gambei, pornind de la fosa poplitee si mergand pana deasupra tendonului lui Ahile, in vreme ce tineti celelalte patru degete intinse pe picior, pentru sprijin (figurile 47 si 48). Apasati timp de trei secunde; repetati de trei ori.

null

Urmatoarea procedura consta in presarea gambei cu degetul mare (asupra gastrocnemianului lateral) si cu celelalte patru degete ale mainii drepte (asupra gastrocnemianului medial), printr-o miscare ascendenta (fig. 49). Degetele trebuie sa apese spre interior, pentru a ridica muschii direct in sus. Incepand chiar de sub fosa poplitee, apasati in acest fel fiecare dintre cele sase puncte ale gambei (fig. 50). Fiecare presiune trebuie sa dureze trei secunde; faceti pauza; repetati de trei ori.

null null

Stretching

Stand in picioare, puneti calcaiul piciorului stang pe un scaun sau pe o masuta joasa. Mentineti piciorul cu degetele in sus. Puneti mana dreapta pe coapsa stanga, putin deasupra genunchiului. Flexati laba piciorului stang, apucand toate degetele cu mana stanga, si trageti spre corp (fig 51). Mentineti pozitia timp de zece secunde; repetati de trei ori.

null null

Pentru a intinde gamba, stati in picioare, sprijinindu-va ambele maini de perete si plasand piciorul drept in fata, iar pe cel stang, in spate, tinand ambele talpi lipite pe podea (fig. 52). Indoiti usor genunchiul drept si aplecati incet corpul inainte. Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori.

CALCAIUL

Shiatsu si stretching

Pentru tratamentul calcaiului, shiatsu si stretching-ul sunt efectuate concomitent. Indoiti genunchiul stang si plasati glezna stanga pe genunchiul drept. Intindeti calcaiul stang inainte. Sprijiniti glezna cu mana stanga, indreptati varful degetului mare al mainii drepte spre talpa si puneti cele patru degete ale mainii drepte pe partea laterala a gleznei. Intre calcai si tendonul lui Ahile sunt amplasate trei puncte de tratament shiatsu. Apasati-le pe rand, masandu-le pe directia ascendenta (figurile 53 si 54).

null null null

Fiecare presiune dureaza trei secunde; repetati de trei ori. Apoi, apucand usor mijlocul tendonului lui Ahile, deasupra maleolei, intindeti-l rapid in sus si in jos, ritmic, de zece ori (fig. 55).

TALPA PICIORULUI

Shiatsu

Stati cu piciorul drept indoit, iar pe cel stang intindeti-l inainte. Intoarceti genunchiul stang in afara si trageti piciorul, cu talpa in sus, spre corp. Sprijinind glezna cu mana stanga, efectuati tratamentul shiatsu pe talpa piciorului stang, cu degetul mare al mainii drepte (fig. 56). Celelalte degete sunt petrecute in jurul labei piciorului, pentru sprijin. Cele patru puncte pentru aplicarea presiunii sunt situate pe linia centrala a talpii, pornind de la baza celui de-al treilea deget si ajungand pana la calcai (figura 57). Apasati fiecare punct timp de trei secunde; repetati de trei ori.

null null

Mersul indelungat pe asfalt ori pe alte suprafete dure – lucru destul de frecvent in zilele noastre – face ca talpa piciorului sa-si piarda flexibilitatea sa naturala. Mai mult decat atat, din cauza stransei legaturi dintre coloana vertebrala si talpi, atunci cand spatele devine rigid, acelasi lucru se intampla si cu talpa (figurile 58-60). De aceea, este necesar sa mentinem elasticitatea muschilor labei piciorului; in acest context, aplicarea in mod amanuntit a presiunii shiatsu pe linia centrala a talpii este extrem de importanta.

null

null

Stretching

Utilizand aceeasi pozitie ca pentru tratamentul shiatsu descris anterior, puneti mana stanga pe glezna stanga. Degetul mare al mainii drepte se plaseaza pe suprafata anterioara a labei stangi, la baza degetelor, iar celelalte degete cuprind talpa. Flexati laba, impingand degetele mult spre corp (fig. 61). Apoi efectuati flexia plantara a piciorului stang. Repetati flexia dorsala si cea plantara, alternativ, de trei ori, timp de cate zece secunde pentru fiecare.

null

Langa un perete, puneti o caramida, un bloc de beton sau ceva asemanator pe care puteti sa stati fara sa va pierdeti echilibrul. Sprijiniti-va cu ambele maini de perete, stati pe caramida tinand degetele picioarelor in afara marginii, si pastrati-va echilibrul, deplasati-va greutatea in fata pentru a efectua intinderea in flexie plantara (fig. 62).

null null

 

Ramaneti asa timp de zece secunde. Dupa aceea, schimbati-va pozitia, astfel incat calcaiele sa depaseasca marginea suportului pe care stati. Pentru a efectua flexia dorsala a labei, pastrati-va in continuare un echilibru stabil si deplasati-va greutatea spre spate. Repetati ambele extensii de trei ori, alternativ (fig. 63).

Shiatsu si stretching cu ambele picioare

Acest fel de shiatsu si stretching se efectueaza cu labele picioarelor, din pozitie culcat pe spate. Mai intai, intindeti piciorul stang si rasuciti-l in afara. Apoi, indoiti piciorul drept si, cu talpa acestuia, aplicati presiunea shiatsu asupra celor sase puncte situate pe o linie ce porneste in jos, de la fosa poplitee pana la glezna (fig. 64). Fiecare apasare dureaza trei secunde. Repetati presiunea asupra acelorasi puncte dar in jurul piciorului stang, cat mai spre interior (fig. 65). Fiecare aplicare dureaza trei secunde; repetati de trei ori. Din aceeasi pozitie, masati gamba cu talpa piciorului drept – in sus si in jos -, rapid, de zece ori (fig. 66).

null

null

Urmatorul tratament shiatsu se efectueaza pe talpa piciorului. Tot din pozitia culcat pe spate, tinand ambii genunchi indoiti si departati, aplicati presiunea, cu degetul mare al piciorului drept, asupra celor patru puncte situate in centrul talpii stangi, pornind de la baza degetelor spre calcai (fig. 67). Fiecare apasare trebuie sa dureze trei secunde; repetati de trei ori. Apoi, cu calcaiul drept, presati cu forta, timp de cinci secunde, curbura piciorului stang (fig. 68). Repetati de trei ori.

null null

Extensia si flexia plantara se efectueaza tot cu talpa piciorului. Extensia plantara se face din pozitia culcat pe spate. Tinand piciorul stang intins, trageti degetele acestuia spre dumneavoastra, cu ajutorul degetelor de la piciorul drept (fig. 69). Mentineti aceasta pozitie timp de zece secunde; repetati de trei ori. Flexia plantara se efectueaza in mod asemanator, exceptand faptul ca degetele piciorului drept le imping pe cele ale piciorului stang spre exterior (fig. 70).

null null

Ramaneti in aceasta pozitie zece secunde si repetati de trei ori. Aceste proceduri, implicand ambele picioare, daca sunt efectuate de doua ori pe zi – seara, inainte de a va culca, si dimineata, inainte de a va scula din pat, va vor permite sa executati mult mai usor o serie intreaga de miscari.

Efectele tratamentului shiatsu si ale stretching-ului asupra regiunilor posterioare ale membrelor inferioare

Tratamentele respective aduc alinare in urmatoarele cazuri: sciatica, reumatism, carcei, picioare strambe, artrita a genunchiului, contractie a tendonului lui Ahile, racirea picioarelor, hemiplegie, paralizie infantila, afectiuni ale articulatiei soldului, boala beri-beri, picioare in valgus, in varus si deficiente motorii. In plus, reprezinta o buna terapie dupa fracturi.

Numeroase puncte amplasate pe talpi stimuleaza reactii in diferite organe ale corpului (figurile 71 si 72).

null

null

Daca atunci cand apasati unul dintre ele simtiti o durere, este cazul sa efectuati un tratament shiatsu insistent asupra respectivului punct, precum si asupra locurilor dimprejur, pentru a stimula reactii si a regla functia organelor corespunzatoare. In acest caz, este important sa tinem minte ca presiunea digitala nu trebuie exercitata brusc si cu prea multa forta, ci treptat si delicat, astfel incat sa produca o senzatie placuta. Deci, cu alte cuvinte, tratamentul shiatsu este eficient numai daca se aplica o presiune corecta pe locul corect.

Pana si persoanele care fac mult sport au tendinta sa neglijeze talpile picioarelor. Acest tip de tratament imbunatateste circulatia, fara sa oboseasca inima; de aceea, el poate fi efectuat cu usurinta chiar si de catre persoanele mai in varsta. Timpul pe care il petreceti executand aceasta procedura, precum si tratamentul shiatsu pentru membrele inferioare, nu este un timp pierdut pentru ca, in general, ele au un efect de intinerire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s